De dagen na het einde van mijn reis

Op donderdag 21 juli werd ik toch al vroeg wakker, logisch eigenlijk daar is je lichaam op ingesteld geraakt. Maar wel lekker dat je je dan  nog een keertje kunt omdraaien. Om negen uur toch maar opgestaan en bij mijn tentje een kopje koffie gezet. Heerlijk!

Vandaag natuurlijk ook naar de pelgrimsmis, en vrijwel vooraan in de kerk gezeten. Vroeger ging ik meestal zo ver mogelijk achterin zitten, en dan ook nog het liefst achter een pilaar. Maar nu wilde ik toch wel alles meemaken. Het begon met een zangles van een non, zodat de vrijwel volle kerk het belangrijkste lied gozou kunnen meezingen. Daarna de begon de echte mis, eerst met het oplezen van de aantallen pelgrims die die dag waren aangekomen, met vermelding van de herkomst van degenen die een langere afstand hadden afgelegd. De non gaf telkens aan of we moesten opstaan, of weer konden gaan zitten, op een heel grappige manier. De mis eindigde met het zwaaien met een enorm wierookvat. Echt spectaculair om te zien! 

De rest van de dag heb ik gewoon genoten van het in Santiago zijn, van het kijken naar de mensen, en alles wat er gebeurt. Vooruitlopend op de naamdag van St Jacob zijn er overal optredens in de stad. 25 juli is toch wel een grote feestdag in Spanje, en dat heb ik me eigenlijk onvoldoende gerealiseerd bij mde planning van mijn terugreis. Die is er namelijk op gebaseerd dat ik op25 juli van mijn fiets en bagage kan inleveren bij het transportbedrijf, maar werken die wel opde 25e? Volgens de VVV is dan alles dicht. Daar moet ik morgen dan toch eerst maar even achteraan bellen.

's Nachts regent het een beetje, en op vrijdag 22 juli is het bewolkt. Ik wilde vandaag eerst naar Finisterre gaan met de bus, maar met bewolkt weer heeft het weinig zin om naar het strand te gaan. Als ik met Soetens, het transportbedrijf, bel hoor ik gelukkig dat ze maandag gewoon aanwezig zijn om fietsen en bagage in te nemen, en dat ik me daar dus geen zorgen over hoef te maken.   Ik ga vandaag weer Santiago in, want daar is nog genoeg te beleven. Ik moet sowieso nog de tombe van St Jacob bekijken, en het beeld achter het altaar een knuffel geven. De rij op de foto hieronder is dus niet voor de biertap!

Ik was helaas te laat voor de markt, ook altijd een mooi gezicht, dus dat hou ik nog tegoed. Ik ben toch nog maar een keertje bij de vvv langs gegaan voor een programma van alle festiviteiten deze dagen, zoals de processie, het vuurwerk en alle optredens in de stad. Dan kan ik bij mijn planning voor de komende dagen daar rekening mee houden. Een ding is duidelijk, Santiago is een geweldige stad, waar heel veel te doen is (en waar je ook wel op een makkelijkere manier kunt komen dan lopend of fietsendÔ»Ĺ).

Op zaterdag 23 juli heb ik meegedaan aan een excursie naar de Atlantische kust. Alternatief was om de bus naar Finisterre te nemen, en dan daar zelf uit te zoeken wat ik nog zou willen zien. Dit was wel net zo makkelijk... We hebben Muxia bezocht, ook vanwege de film The Way waarvan het einde in Muxia speelt.

Daarna zijn we doorgegaan naar de Cabo Finisterre voor het eigenlijke eindpunt van de Camino, met km 0.0. Ook natuurlijk vanwege het stralende weer een ontzettend mooi uitzicht. En daarna heerlijke visschotel gegeten in Finisterre zelf. Heerlijk

 

Tot slot ook nog de monding van de enige rivier in Europa bezocht die met een waterval in de zee komt. Erg toeristisch, maar ook erg mooi. En dit zijn nou van die dingen waar je anders niet zou komen.

De laatste stop was bij de grootste horreo (graanopslag) in Gallicie. Nou had ik al genoeg van die horreos onderweg gezien, dus dit hadden ze war mij betreft mogen overslaan. 

 

 

Reacties   

#8 Zarathild 31-03-2020 02:11
coronavirus first case in china
http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# - chloroquine phosphate 250mg online
coronavirus 90000 video
chloroquine covid-19
- coronavirus 6 day hospital
coronavirus qingdao
Citeer
#7 Adry Borghoff 31-07-2016 12:17
Hoi Margot,
Toch maar mooi gedaan..top.

Groetjes A3
Citeer
#6 Rinie bril 26-07-2016 13:14
Hoi Margot, vandaag kom je terug in Nederland. Welkom!!!!!
Met de Schiphollijn n.huis? In ieder geval even een krabbel van mij.
Rinie
Citeer
#5 Anneke heres 24-07-2016 20:13
Hi Margot,

Wat leuk dat je je reis zo spectaculair kunt afsluiten met zo'n feestprogramma!
Hoezo is de stad makkelijk te bereiken, fietsend of lopend? Wel heel veel kilometers
Citeer
#4 Herman 23-07-2016 16:32
Van harte gefeliciteerd dat je het gehaald hebt! Het gaat dan weliswaar meer om de reis dan om de aankomst, maar vast toch wel prettig om er nu te zijn ;-)
Citeer
#3 Rinie bril 23-07-2016 13:08
Ha die Margot, fijn dat je toch wat schrijft. Fijn dat je er net de 25e bent met St. Jacob. Zulke dagen maak je niet vaak mee.Nog even en je bent weer thuis. Dat zal afkicken worden o f niet .
Hier is het goed vakantieweer, kun je lekker bij de vijver en met koffienagenieten. Ikzelf zit van mijn bloementuin te genieten.Tot in Zwolle. Rinie
Citeer
#2 Myrna +Eric de Bruin 22-07-2016 20:01
Hoi Margot,

Fantastisch, het is je gelukt , missie geslaagd! We zijn ontzettend trost op je. Ook leuk om je zo te kunnen volgen via het internet.
Geniet van alles wat je meemaakt. Tot ziens in Zwolle binnenkort.
Groetjes Myrna en Eric de Bruin.
Citeer
#1 Pieternel 22-07-2016 17:50
Geniet er maar van dat wierook vat vond ik ook zo indrukwekkend.
Ik was er met een rondreis inderdaad niet lopen of met de fiets, dus niet als pelgrim. In de kerk is veel te zien en te beleven . Nog even lekker vakantie houden. Groetjes
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen